میل گنبد که بلندترین برج آجری جهان است جزو بناهای تاریخی مربوط به سدهی چهارم هجری است. این برج در زمان پادشاهی شمسالمعالی، قابوس ابن وشمگیر از پادشاهان آل زیار ساخته شده است.
بر اساس کتیبهی آجری موجود در بنا که به خط کوفی نگاشته شده و گرداگرد برج نصب شده است، این برج در سال ۳۹۷ هجری قمری (۳۷۵ هجری شمسی) و بنا به دستور قابوس ابن وشمگیر بنا شده است.
اگر چه معماری ایران دارای سبکهای مختلفی همچون معماری اروپایی نمیباشد و تنها دارای یک سبک و آن هم معماری ایران بوده، ولی بر طبق دستهبندی سبکی معماری ایران از دیدگاه مرحوم پیرنیا این بنا یکی از اولین ساختمانهایی است که مرز بین شیوهی معماری خراسانی و رازی محسوب میشود و در واقع، مربوط به اوایل دورهی شیوهی معماری رازی است.
بلندترین برج آجری جهان در طول سال رکوردار جذب گردشگر بوده و شمار زیادی از علاقمندان به میراث تاریخی و فرهنگی را به خود جذب کرده است و در اجلاس سی و ششم یونسکو در زمره میراث جهانی ثبت گردید.
محل فعلی قرار گرفتن این برج، یعنی شهر گنبدکاووس در زمان ساخت برج، حومهی شهر جرجان (گرگان) کهن، پایتخت حکومت آل زیار بوده است. پایهی میل گنبد، بنایی است با ارتفاع ۱۵ متر که با همان مصالح به کار رفته در برج ساخته شده و داخل آن به شکل سرداب طراحی شده است. البته امروزه جز قسمتی از پاکار طاق این سرداب، تمامی قسمتهای کف آن به دلیل کاوشهای فراوان جویندگان گنجهای باستانی، تخریب شده است.
این پایه در میان یک تپهی خاکی قرار دارد و فقط دو متر از ارتفاع آن خارج از سطح این تپه است و ارتفاع میل گنبد با احتساب ارتفاع پایهاش در حدود ۷۰ متر است که ۱۸ متر از این ارتفاع متعلق به سرپوش میل است که به شکل گنبدی مخروطی ساخته شده است.
بازدید از این بنا، در هوای خوش و چهارفصل استان گلستان، تجربهای است که به بارها آزمودن آن میارزد و محال است گردشگران علاقمند به فرهنگ و تاریخ و تفریح و تفرج، بازدید از این مجموعه را تا آخر عمر از یاد ببرند. اکنون پس از چند مرحله تعمیر و مرمت انجام گرفته روی برج قابوس، این بنای بینظیر، با شکوه و ابهت خود چشم بینندگان و مسافران تور گلستان را خیره خود میکنند.
این بنای باشکوه بر روی تپهای ساخته شده است که نزدیک 15متر از زمین اطراف آن بلندی دارد و ساختمان آن از سه بخش پی، بدنه و گنبد تشکیل شده که روی هم رفته 55 متر ارتفاع دارند. بدین ترتیب، با احتساب ارتفاع تپه، این برج حدود 70 متر از سطح زمین های اطراف مرتفع تر است که این موضوع به شکوه و جلال آن افزوده است.
بدنه برج بر روی پایهای مدور قرار گرفته که تنها نزدیک به دو متر آن بیرون از سطح زمین قرار دارد و حجم وسیعی از آن در دل تپه فرورفته است. بدنه برج از خارج دارای 10 پره مثلثی شکل است که به فواصل مساوی از یکدیگر قرار دارند و از پای بست بنا شروع و تا زیر گنبد ادامه دارند.
بدنه بنا سراسر از آجرهای پخته قرمز رنگ ساخته شده که در نهایت پختگی و استحکام هستند و به علت تابش آفتاب در طول قرن ها به رنگ زرد طلایی زیبایی درآمده که خود بر زیبایی بنا افزوده است.
گنبد مخروطی بنا به ارتفاع 18 متر بدون هیچ واسطهای برروی بدنه برج قرار گرفته و دارای شیب تند و سطح صاف و صیقلی است و برخلاف اکثر برجها و گنبدهای آرامگاهی، تک پوش است که این موارد باعث ماندگاری آن شده است.
محتمل ترین انگیزه ساخت چنین بنایی می توانسته مکانی برای آرامگاه بانی آن قابوس ابن وشمگیر باشد که البته در طی کاوش های متعدد کالبد قابوس بن وشمگیر هرگز پیدا نشد و نظریاتی وجود دارد که جسم قابوس ابن وشمگیر در یک تابوت شیشه ای از سقف برج آویزان بوده و روزنه ای که در قسمت شرق برج قرار دارد.
به خاطر این بوده که کالبد قابوس ابن وشمگیر بتواند اولین پرتوهای نورخورشید را دریافت کند. همچنین بعید نیست که تنها هدف از ساخت چنین بنای باشکوه و معظمی نمایش قدرت و هنر، که یادآور شکوه و جلال دوره سلطنت بانی آن است، باشد، چراکه پادشاهان بزرگ، همواره در پی باقی گذاشتن نامی جاودانه از خود بوده اند.
برچسب ها
بهترین فصل سفر به گنبدکاووس آدرس میل گنبد کاووس میل گنبد کاووس جاذبه های گنبدکاووس جاهای دیدنی گنبد کاووس دیدنی های گنبد کاووس میل گنبد، بلندترین برج تمام آجری جهان بلندترین برج آجری جهان از چه ساخته شده دلیل ساخت برج قابوسارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب
گروه بندی